PatioHouse 

Een vrijstaande villa in de wijk Leonidas in Rotterdam


architectonisch conceptVoor een particuliere opdrachtgever hebben wij een vrijstaande villa ontworpen in de nieuwbouwwijk Leonidas in Rotterdam. Dit betrof een volledige opdracht waarbij wij alle voorkomende werkzaamheden hebben verricht; van het maken van de eerste ontwerpschetsen tot en met de uitgewerkte bouwkundige tekeningen voor de aanvraag omgevingsvergunning en de bouwuitvoering alsmede directievoering tijdens de bouw. Ook het interieur is door ons ontworpen en alle interieurelementen zoals de keuken, de trap en alle vaste kasten zijn op maat gemaakt.

Het ontwerp van de woning is gebaseerd op het ruimtelijke concept van de patio; een centrale (buiten)ruimte waaromheen de woning is georganiseerd. De basisvorm van de woning is een rechthoekige massa van 12 m breed, 14 m lang en 7 m hoog die is gemodelleerd tot een gearticuleerd volume met diverse uitsnijdingen. In het midden van de massa is een vierkant van 4 x 4 m uitgesneden waardoor er een patio ontstaat. Deze patio vormt het ruimtelijke hart van de woning en maakt het mogelijk dat er van alle zijden daglicht naar binnen komt en er interessante zichtlijnen dwars door de woning ontstaan. Ten behoeve van twee belangrijke functies is de massa nog verder uitgesneden. Aan de voorzijde op de begane grond  is een volume van 4 x 4 m uitgesneden om de (overdekte) entree van de woning te maken en aan de achterzijde op de 1e verdieping is een volume van 8 x 4 m uitgesneden om een royaal dakterras te maken. Door deze beide uitsnijdingen is er via de patio een ruimtelijke verbinding ontstaan tussen de voorzijde en achterzijde van de woning. 

De woonfuncties op de begane grond bestaan uit in elkaar overlopende open ruimtes die georganiseerd zijn rondom de patio. De slaapkamers op de verdieping zijn allemaal bereikbaar via een overloop die eveneens rondom de patio is gesitueerd. Hierdoor ontstaat er een functioneel logische woning met buitengewone ruimtelijke kwaliteiten. De buitengevels zijn zoveel mogelijk gesloten en hebben alleen openingen als dit noodzakelijk is in verband met daglicht of wenselijk is in verband met uitzicht. De patiogevels zijn volledig van glas en zorgen voor ruim voldoende licht, lucht en ruimte in de woning. Op deze wijze ontstaat er een interessante wisselwerking tussen gesloten en open. De patio is het verbindende element en zorgt er voor dat deze tegengestelde karakters tegelijkertijd ervaarbaar zijn.

De gevels zijn conform de voorschriften uitgevoerd met 'natuurlijke' materialen in aardse tinten. De buitengevels zijn afgewerkt met minerale stucwerk in een warm grijze tint en de patiogevel is deels uitgevoerd met houten latten. Deze lopen via de entreehal naar de begane grond en bekleden zodoende tevens een deel van de buitengevel. Hierdoor ontstaat een dynamisch spel tussen de verschillende gevelmaterialen aan de binnen en buitenzijde van de woning.

Er zijn diverse duurzame maatregelen toegepast zoals PV-zonnepanelen, een warmtepomp met bodembron, mechanische ventilatie met warmteterugwinning en CO2-detectie en kierdichte bouw met triple beglazing.


Ontwerpfase: 2016 - 2017            Bouwuitvoering: 2017 - 2018