Aanbouw woonhuis  (2)

Aanbouw aan de zijkant van een 2-onder-een-kap woning in de wijk Park 16Hoven in Rotterdam

Voor een 2-onder-1-kap woning in de wijk Park 16Hoven in Rotterdam hebben wij een uitbreiding ontworpen aan de zijkant van de woning. De opdrachtgever wilde een uitbreiding van de woonkamer met een TV-lounge en een werkkamer. Voor deze opdracht hebben wij zowel het architectonische als het interieurontwerp gemaakt inclusief het bouwkundige tekenwerk.

Vanwege de ruime breedte van de woning en de beperkte uitbreidingsruimte aan de zijkant van de woning is een groot deel van de zijgevel verwijderd en is er een nieuwe scheidingswand op 1,2 m van de zijgevel in de woonkamer geplaatst. Hierdoor ontstaat er een royale TV-lounge die door middel van een transparante stalen taatsdeur en een dichte schuifwand van de woonkamer is af te scheiden. Deze deur en schuifwand zorgen er in geopende stand tevens voor dat de TV-lounge een ruimtelijk onderdeel van de woonkamer kan zijn.  

De naastliggende werkkamer kan altijd worden afgesloten ongeacht of de TV-lounge geopend of gesloten is. De dichte schuifwand schuift in geopende stand volledig weg in de bouwkundige wand zodat deze niet meer in het beeld aanwezig is.

De architectonische uitstraling van de aanbouw is gebaseerd op de bestaande woning.  Het uitgangspunt was om de aanbouw een vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van de woning, alsof het er altijd al heeft gestaan. Om die reden zijn materialen, kleuren en de detaillering hetzelfde als die van de bestaande woning. De aanbouw heeft vanwege privacy redenen aan de zijkant een gesloten karakter. Er is alleen een hoog geplaatst langwerpig raam dat geen inkijk geeft maar wel het licht van de middagzon binnen laat. Aan de tuinzijde is een groot raam geplaatst voor zichtcontact met de tuin en om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. 

 

Ontwerpfase: 2017            Bouwuitvoering: 2018