Aanbouw woonhuis  (1)

Aanbouw aan de achterzijde van een hoekwoning in de wijk Park 16Hoven in Rotterdam

Voor een woning in de wijk Park 16Hoven in Rotterdam hebben wij een overhoekse aanbouw ontworpen. De aanbouw betreft een uitbreiding van de woonkamer aan zowel de achterzijde als aan de zijkant van de woning. Voor deze opdracht hebben wij zowel het architectonische als het interieurontwerp gemaakt inclusief het bouwkundige tekenwerk en begeleiding tijdens de bouw.

De architectonische uitstraling van de aanbouw is gebaseerd op de bestaande woning.  Het uitgangspunt was om de aanbouw een vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van de woning, alsof het er altijd al heeft gestaan. Om die reden zijn materialen, kleuren en de detaillering hetzelfde als die van de bestaande woning. De aanbouw heeft vanwege privacy redenen aan de zijkant een gesloten karakter. Er is alleen een hoog geplaatst langwerpig raam dat geen inkijk geeft maar wel het licht van de ochtendzon binnen laat. Aan de tuinzijde is de aanbouw zoveel mogelijk transparant gemaakt door middel van twee grote overhoekse glasvlakken. Hierdoor is er optimaal zichtcontact met de tuin en komt er zoveel mogelijk daglicht binnen. Omdat deze glasvlakken op het zuiden zijn georiënteerd zijn deze voorzien van elektrisch bedienbare ingebouwde zonwering in de vorm van screens. De buitenruimte naast de aanbouw is voorzien van een houten pergola. Hierdoor wordt deze buitenruimte gevoelsmatig onderdeel van de aanbouw.

Door de aanbouw zijn de gebruiksmogelijkheden van de begane grond aanzienlijk toegenomen. Daar waar er in de oude situatie enkel een woonkamer was zijn er in de nieuwe situatie een woonkamer en een eetkamer, beide als apart domein. Dit maakt het mogelijk om het zitgedeelte van de woonkamer te kunnen afsluiten van het eetgedeelte, geheel naar wens van de opdrachtgever. Hiervoor is een grote transparante stalen schuifwand opgenomen die in gesloten stand beide ruimtes fysiek van elkaar scheidt maar door het vele glas geen visueel obstakel vormt. In geopende stand schuift deze volledig weg in de bouwkundige wand waardoor deze niet meer in het beeld aanwezig is.

In de nieuwe situatie is de entreehal vergroot om ruimte te maken voor een royale garderobe en een ruime inloopkast voor het opbergen van alledaagse spullen. De nieuwe wand tussen de entreehal en de woonkamer vormt een belangrijk interieurelement en is om die reden bekleedt met eikenfineer panelen wat zorgt voor een warme en luxe uitstraling. 

 

 

Ontwerpfase: 2020            Bouwuitvoering: 2021